Jídelní lístek

 
 

Dle legislativy EU a ČR jsou od 13.12. 2014 stanoveny specifické požadavky na označování alergenů u výrobků jídel ve veřejném stravování, týkající se také naší školní jídelny.

Alergeny jsou přirozeně se vyskytující se látky, které mohou u přecitlivělých jedinců způsobit nepřiměřenou reakci imunitního systému (tzv. alergickou reakci), která může vyústit až v anafylaktický šok. Tyto potraviny, či složky potravin se však neuplatňují u běžné populace a nemají vliv na zdravotní stav, mohou být bez obav konzumovány.

Mezi potravinové alergeny patří celá řada potravin, Evopská unie však specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Školní jídelna v jídelníčku označí alergenní složky čísly v závorce za jídlem, číslo - viz obrázek nahoře.

Školní jídlena označením alergenů plní pouze funkci informační, stejně jako každý výrobce potravin a pokrmů. Má za úkol dostatečným způsobem informovat strávníka o přítomnosti alergenní složky v potravině. Nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků - tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Školní jídelna zajišťuje stravování dětí, žáků, studentů podle věkových kategorií a nelze se při tak velké počtu strávníků věnovat jednotlivcům s přecitlivělostí na některý alergen a tento při přípravě pokrmů eliminovat.

Vedoucí školní jídelny Eliška Langrová

Kontakt


Poštovní 659
742 13 Studénka

552 304 875

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode